CEI ȘAPTE DESĂVÂRȘIȚI

 In Jurnal de calatorie, Povesti cu talc

Am auzit că mai există și astăzi cei șapte înțelepți nevăzuți care au lăcașul pe vârful Aton. Atonul este cel mai înalt vârf din lanțul muntos al peninsulei și are 2033 metri. E singura zonă unde iarna este zăpadă și ger, și câtva timp trecătorile sunt blocate, locul fiind izolat.

Cei șapte nevăzuți sunt asceții care au atins desăvârșirea. Ei se roagă fără încetare, cu mare eficiență, și ei țin lumea: datorită lor divinitatea încă nu nimicește și nu va nimici niciodată omenirea căzătoare.

Când moare unul din cei șapte, se alege un altul în loc, ca cifra să rămână mereu șapte.

Existența acestora este învăluită în taină sau poate este pură legendă, cu sens de programare pozitivă a abisului nostru. Proiecția psihică a idealului de perfecțiune, neatins.

Printre cei șapte, se spune că unul este român (deși identitatea etnică a sfinților nu are nici o importanță).

Despre românul grupului se știe aceasta: Venise un tânăr la Sfântul Munte și arăta mare destoinicie; dobândise rugăciunea (adică iluminarea), avea o mare bunătate, era resimțit de toți ca om al perfecțiunii. El ținea de un schit, dar se retrăgea tot mai des la o colibă a sa, în singurătate totală. Venea la schit tot mai rar. Iar într-o zi n-a mai venit deloc la schitul de bază. A fost căutat peste tot, de frați și de poliția (medieval costumată) a insulei. Dar n-a fost găsit. S-a dedus că a fost cooptat printre cei șapte desăvârșiți nevăzuți.

În zilele noastre, a venit la un stareț un călugăr și a zis: ”La poalele Atonului, am intrat într-o colibă și am văzut niște rugători pe scaunele de isihaști, stăteau lângă un foc, iveau fețe foarte luminoase, ca și fosforeșcente”.

Starețul a cerut să fie condus în acel loc. Călugărul l-a condus, dar acolo nu mai era nici urmă de colibă, nici urma de foc. Starețul a spus: ”Sau ai avut o vedenie amăgitoare, sau ai avut fericirea să-i zărești, o clipa, pe cei șapte, ei nu se arată decât dacă vor, spre vestire sporitoare”.

Duhul Muntelui Athos

Athosul este locul unei mari experiențe mistice. Firește, nu toți cei care viețuiesc acolo se angajează pe cale mistică, sau cunosc stări extatice și evenimente psihice. Dar toți au o înălțime spirituală, și reușesc să o păstreze doar în ambianța de aici.

Pe Athos este ”altă lume”. Ei nu sunt din lume. Ei țin mintea lor ”în alt veac” și de acolo ei smulg putere și o aduc în acest veac, pentru toți. Ce înseamnă să te muți cu mintea spre alt veac? Să te muți de la tristețea țelurilor mici spre prezentul etern.

 

din Istorie și taină la Muntele Athos de Vasile Andru

Recommended Posts