Fii prezent cand esti cu copilul tau

 In Cuplu si familie

Simt sa spun asta cu voce tare, daca intelegi ce vreau sa spun. Revine acest mesaj din ce in ce mai des in jurul meu. Exista o presiune foarte mare in ceea ce priveste timpul pe care il petrecem alaturi de copiii nostri si in functie de informatiile care ajung la noi si ranile noastre interioare e doar o chestiune de minute pana apare vinovatia. Dar as vrea sa reflectati la urmatorul lucru: vinovatia apare de multe ori nu pentru cat timp petrecem alaturi de copil, cat despre calitatea timpului petrecut cu el. Specialistii in educatie au dovedit ca dupa 2-3 ani, copilul are nevoie de minim 20 de minute de calitate impreuna cu parintii sai, lucru care se intampla foarte rar. Starea de prezenta in raport cu copilul tau nu se dobandeste impunandu-ti acest lucru, ci lucrand cu tine. O prietena imi tot spune: cine se gandeste ca parenting-ul este despre copil, se inseala, e despre lucrul cu tine. Si chiar asa e.

Asa ca indemnul meu este, cu siguranta, sa fii prezent cand petreci timp cu copilul tau. Nu zic ca e usor, dar punandu-ti aceasta intentie, lucrand cu tine in aceasta directie cu siguranta vei fi mai aproape de a reusi. Vinovatia o sa scada in intensitate si ai sa vezi schimbari uimitoare in copilul tau. Da, e dificil cand dupa 1 zi la job si multe altele pe care le ai pe cap in viata de zi cu zi sa lasi mintea deoparte si sa iti lasi sufletul sa se joace, dar crede-ma ca inca o data copilul tau te ajuta si iti arata cum sa faci asta – te invita sa desenezi la nesfarsit o masina, de intreaba de zeci de ori acelasi lucru, te roaga sa intri in pielea unui personaj, sa ii spui de 100 de ori aceeasi poveste etc. Mintea se blocheaza cand e pusa sa faca chestii repetitive, iar sufletul poate sa gaseasca o portita de intrare prin orice gest care te aduce in prezent.

Intra in joc si lasa-ti copilul sa te ghideze! Te asigur ca stie foarte bine unde sa te conduca – catre poarta sufletului tau ­čÖé

Photo credit: www.everymum.ie

Recent Posts