Sayagyi U Ba Khin (1899 – 1971) – Meditatia Vipassana

 In Initieri, Tehnici in metaconsiliere

Sayagyi U Ba Khin sa născut în Rangoon, capitala Birmaniei, la 6 martie 1899. El a fost cel mai mic dintre cei doi copii într-o familie modestă care trăia într-un cartier al clasei muncitoare. Birmania era condusă de Marea Britanie la momentul respectiv, așa cum a fost până după al doilea război mondial. Prin urmare, învățarea limbii engleze a fost foarte importantă; de fapt, accesul la locurile de muncă depindea de vorbirea limbii engleze.

Din fericire, capacitățile lui U Ba Khin sunt susținute la momentul potrivit de persoane ce îl ajută să urmeze școala primară și, mai târziu, institutul Sf. Paul. În toată această perioadă de studiu și dezvoltare intelectuală, U Ba Khin reușește să se mențină în fruntea clasei.

În martie 1917, el a trecut la examenul final de liceu, câștigând o medalie de aur și o bursă de colegiu. Presiunile din partea familie l-a forțat să întrerupă educația formală pentru a începe să câștige bani. Primul său loc de muncă a fost la ziarul birman numit The Sun, apoi a început să lucreze ca funcționar economic la oficiul contabil general al Burma. In 1926 el a trecut examenul aferente Serviciului de Conturi, acordat de guvernul provincial din India. În 1937, când Birmania a fost separată din India, el a fost numit primul specialist al instituției.

La 1 ianuarie 1937 Sayagyi a încercat meditația pentru prima dată.  Saya Thetgyi – un bogat agricultor și profesor de meditație – i-a explicat meditația Anapana lui U Ba Khin. Atunci când Sayagyi a aplicat tehnica, el a avut o bună concentrare ce l-a determinat sa urmeze un curs de 10 zile – conform tradiției. Determinarea lui U Ba Khin este un exemplu pentru cei care doresc să învețe Vipassana. Dorința lui de a medita a fost atât de puternică încât la doar o săptămână după ce a încercat Anapana, el s-a îndreptat către centrul lui Saya Thetgyi din Pyawbwegyi.

U Ba Khin și un alt student din Birmania, care era ucenic al lui Ledi Sayadaw, a primit instrucțiunile de practică Anapana de la Saya Thetgyi. Cei doi studenți au avansat rapid în timpul acestui prim curs de zece zile continuând activitatea în timpul vizitelor frecvente la centrul profesorului său Saya Thetgyi.

Când sa întors în biroul său Sayagyi a găsit un plic pe biroul lui. El se temea că ar putea fi o notă de concediere dar a constatat, spre surprinderea lui, că a fost o scrisoare de promovare. El a fost ales pentru postul de specialist în noul sediu al auditorului general din Birmania.

Când Birmania a devenit independentă a devenit primul șef al Biroului General de Finanțe al Birmaniei. Pe vremea aceea în acele birouri era multă corupție și mită ce a putut fi înlăturată parțial datorită acțiunilor disciplinare pe care le-a inițiat. El a dat dispoziție că oricine primește o solicitare de la public trebuie să o rezolve în 48 de ore. Dacă este vreo complicație, cazul trebuia adus la el pentru a lua o decizie. Dacă cineva nu aduce cazul la el și nici nu ia o decizie ceva nu este în ordine și acea persoană va fi demisă. Totodată, a început să ofere cursuri de Vipassana chiar în biroul său – în fiecare lună oferea un curs de 10 zile. Funcționarii guvernamentali, de la contabilul general până la cel mai mărunt funcționar, au început să se „cufunde” în Gangele Dammei și a survenit o mare schimbare – în doar câțiva ani o mare schimbare. Primul Ministru era foarte mulțumit fiind foarte cinstit. El dorea ca administrația țării să nu fie coruptă așa că l-a rugat pe U Ba Khin să conducă și alte departamente guvernamentale în timp ce continua să fie șef al Biroului General de Finanțe. A fost un timp când era șeful a 4 departamente diferite și dădea rezultate extraordinare – capacitatea de muncă crește foarte mult. Se spunea despre el că de câte ori intra într-un birou, oricâte dosare erau pe masă, când pleca nu rămânea nici un dosar nerezolvat.

La vârsta de 55 de ani se putea pensiona dar guvernul i-a spus: „Nu! U Ba Khin, cum crezi că ne putem permite să te lăsăm să te pensionezi?”. I-au prelungit mandatul cu câte un an – de mai multe ori până la 12 ani. Avea 67 de ani și încă mai lucra fără a jindui după salariu. El a acceptat un singur salariu al postului principal, chiar dacă coordona și alte departamente, deoarece lucra același număr de ore.

Când începi să ai atâta satisfacție, când lucrezi ca un om centrat pe sine, muncești jinduind să acumulez pentru mine, să acumulez cât mai mult pentru mine. Când mintea devine pură egocentrismul dispare. Când suntem egocentrici există o tensiune interioară. Atunci când tensiunea dispare începi să servești. Având compasiunea de a servi oamenii capacitatea de muncă crește.

Filmul documentar despre Vipassana: Doing Time Doing Vipassana

Site-ul oficial: http://www.dhamma.org/ro/index

Recent Posts