Printre stânci la M. Cetățuia – Negru Vodă
Pe 11 martie vom urca la Mănăstirea Cetățuia – Negru Vodă.
Călătorul cunoscător, care pășește printre stâncile argintii care ascund nenumărate taine și ajunge în preajma Sfântului Locaș, este profund impresionat de acest colț de rai, aflat pe pământ românesc. În stâncăria pe unde șerpuiește poteca ce duce la schit se întrevăd statui cu profil uman, capete uriașe, un faraon stând pe tron cu fiul lângă gambă (tatăl și Fiul), Cele două Marii – cu aceleași pălării, chipul Amazoanei schițat pe un bloc uriaș de piatră (cu sabia în mână), Tronul sau Scaunul lui Dumnezeu (cu simboluri: trident și solar). Sus, lângă schit, mai apar încrustate în roca dură a muntelui Chipul Cavalerului Dac – Trac – Danubian-Zamolxian, schița unei biserici cu trei altare, inscripții încă nedeslușite, dar și uimitoarele urme de om lăsate în piatră, într-un posibil mâl adus de marele potop planetar, închegat apoi de căldura unei arșițe inimaginabile (sau de puterea rugăciunii și a credinței).
Pe versantul abrupt al dealului, în partea de sud-est, ca și pe valea pârâului Cetățuia (denumită de sute de ani “Valea Chiliilor”), a existat una din cele mai vechi vetre isihaste românești, între secolele XIII si XVIII. Aici s-au nevoit mulți sihaștri cu viată sfântă, ale căror nume nu se mai cunosc. Toto aici se poate vedea peștera unde s-a nevoit Sfântul Ioanichie (†1638).
Precum marele domnitor Ștefan cel Marea al Moldovei mergea la chilia lui Daniil Sihastrul, spre a afla ce este scris în stele, tot astfel în acest locaș cu numele de Cetățuia lui Negru Vodă, își vor găsi refugiul în liniștea zidurilor și laolaltă, în rugăciune cu sihaștrii de aici: domnitorii Nicolae Alexandru Voievod; Ioan Radu Negru Voievod; Vladislav Vlaicu; Vlad Țepeș; Mihai Viteazu (a stat 3 luni pe acest munte), Matei Basarab la 1634; Constantin Șerban Vodă la 1658; Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu la 1690, din a cărui poruncă s-a pictat cel de al doilea strat în biserica din stâncă; Stolnicul Constantin Cantacuzino, la 1775; primul rege al României Carol I, ce a vizitat în câteva rânduri ruinele vechii cetăți și schimnicia de aici.
Tradiția locului spune că pe culmea abruptă de piatră ce se înalță între râul Dâmbovița și pârâul Cetățuia a existat o cetate de rezistență de pe vremea ocupației romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu și pentru legendarul domn al Țării Românești, Negru Vodă, care își avea aici și o peșteră de taină, numită până astăzi „Peștera lui Negru Vodă”.
Biografie:
https://youtu.be/z4HMb8LMEXE?t=839
https://ziarulnatiunea.ro/2019/06/16/manastirea-cetatuia-negru-voda/