Mikao Usui (1865-1926) – sistemul de vindecare Reiki
Mikao Usui – initiat de la varsta de patru ani in meditatie si in unele arte martiale – a fost multa vreme obsedat de intrebarea: “De ce nu putem vindeca si noi bolnavii asa cum facea Iisus?”. Raspunsul i s-a revelat dupa o meditatie de 21 de zile desfasurate pe muntele Kurama din Japonia. Astfel, a aparut sistemul Reiki, astazi cunoscut in intreaga lume. In anii ce i-au ramas de trait, Mikao Usui s-a consacrat tratarii bolnavilor si formarii de terapeuti Reiki.
In interviul sau, Dr. Usui spunea, “Nu mi-a fost oferita aceasta metoda de catre cineva nici studiata, pentru a primi puterea psihica de a vindeca. Accidental, am realizat ca am primit puterea vindecarii atunci cand am simtit aerul intr-un mod misterios, in timpul postului.”
Mikao Usui s-a nascut pe 15 agosto 1865 in localitatea Taniai (cunoscuta astazi sub numele de Miyama Cho) din Japonia. Religia familiei sale era budismul Tendai si inca din copilarie, acesta studie intr-o manastire Tendai. Deveni pasionat de arte martiale incepand cu varsta de 12 ani si ajunse, in scurt timp, expert in materie. Usui practica o varianta a Qi-Gong-ului cunoscuta sub numele de Kiko dar se spune ca acesta i-ar fi cunoscut foarte bine si pe Morihei Ueshiba, fondatorul practicii Aikido, pe Gichin Funakoshi (fondatorul Karate-ului modern) si pe Jigoro Kano (fondatorul Judo-ului).
Mikao Usui a fost un respectabil om de afaceri. Intrand in slujba unui om politic de vaza, Shinpei Goto, avu ocazia sa calatoreasca foarte mult atat pe teritoriul Japoniei cat si in strainatate, fapt ce i-a adus o anumita faima si i-a asigurat o baza culturala si experientiala destul de vasta. Desi Usui nu era medic, datorita acestui bagaj cultural extrem de vast, a fost considerat doctor cu titlu onorific, fiind expert in filosofie, psihologie, teologie si avand cunostinte ample in domeniul medicinei si in cel al tratamentelor.
Mikao Usui era un personaj extrem de cordial, atent, simplu si umil, faimos pentru surasul sau aproape permanent. Experienta unei vieti dedicate invatarii si acumularii de informatii il ajutara sa dea origine si apoi sa dezvolte sistemul cunoscut sub numele de Reiki. Pentru Usui, finalitatea principala a Reiki-ului nu era atat tratarea diferitelor afectiuni, cat mai de graba scoaterea la iveala si amplificarea tuturor talentelor naturale ale persoanei, atingerea echilibrului interior, mentinerea sanatatii fizice si atingerea auto-realizarii.
In anul 1914 deveni calugar laic Tendai, zis ”zaike”, fapt ce ii permitea in paralel sa isi indeplineasca indatoririle de calugar dar si sa traiasca in casa sa proprie in contact cu familia sa. Se spune ca intr-o buna zi, acesta urca pe muntele Kurama pentru a se retrage in meditatie si tinu un post de 21 de zile la sfarsitul carora percepu inauntrul sa energia Reiki. Inainte de toate Usui folosi aceasta energie lucrand asupra propriei persoane iar mai apoi o aplica pe familia sa. Obtinand rezultate pozitive si reusind sa trateze o serie de afectiuni, decise, in consecinta sa impartaseasza aceasta metoda si cu alte persoane. In scopul de a raspandi sistemu Reiki si pentru a-l face accesibil publicului, acesta deschise o clinica in Harajuku, Aoyama, Tokyo in anul 1922. Usui organiza un numar mare de seminarii si oferi sedinte Reiki. In paralel, fonda si Usui Reiki Ryoho Gakkai (Organizatia Metodei Reiki Usui) devenind primul presedinte al acesteia. Un numar mare de persoane ii cereau serviciile facand tot timpul coada in fata casei sale pentru a fi vindecate de diverse boli.
In luna septembrie a anului 1923, cutremurul devastator produs in Kanto, facu ravagii in Tokyo, soldandu-se cu mii de morti, raniti si bolnavi. Dr. Usui, cu inima plina de durere, incepu sa vindece in intreg orasul numeroase victime ale dezastrului. In scurt timp clinica sa deveni prea putin incapatoare, motiv pentru care in anul 1925, se transfera in afara orasului, la Nakano, unde construi o clinica noua.Notorietatea lui Mioko Usui se extinse curand in intreaga Japonie. In timpul sederii sale la Fukuyama se imbolnavi si muri, la varsta de saizecisidoi de ani de hemoragie cerebrala, la data de 9 martie 1926.
Biografie
- 1865, 15 august – Se naşte Mikao, în oraşul Yago din prefectura Gifu, Japonia. Se presupune că apartinea unei familii bogate.
- Mikao studiază cu aviditate medicina, religia, psihologia. Practică qigong şi diverse arte martiale. Călătoreşte în Europa şi diferite tări din Asia, apoi revine în Japonia, unde ajunge să ocupe un post de înalt functionar într-un minister.
- 1914 – Viata personală şi afacerile lui Mikao Usui sunt la pământ. Se decide să se retragă la mânăstirea la care studiase în copilărie şi adolescentă.
- martie 1922 – Mikao Usui, pe muntele sacru Kurama, începe o meditatie de 21 de zile (Isyu Guo). În ultima zi a acesteia, îi este revelat sistemul Reiki.
- aprilie 1922 – Mikao Usui se dedică tratării bolnavilor prin Reiki şi formării de terapeuti. Initial, tratamentul era gratuit. Stabilit la periferia oraşului Tokyo, Mikao Usui i-a tratat gratuit pe săraci timp de câtiva ani. Observând însă că aceştia nu apreciază darul primit şi nici nu încearcă să-şi depăsească starea de sărăcie şi de boală, decide ca tratamentul şi initierile în sistemul Reiki vor avea loc numai contra cost.
- De-a lungul anilor, el va instrui cca. 2 000 de elevi, dintre care 16 au ajuns la gradul de maestru.
- 1925 – Mikao Usui îi transmite complet sistemul Reiki lui Chujiro Hayashi (47 de ani, ofiter de marină în rezervă) pe care îl numeşte succesorul său.
- 1926, 9 martie – Mikao Usui moare la Fukuyama, Hiroshima, în urma unui atac cerebral. Este înmormântat la templul Săihoji din Tokyo.
- 1938 – Chujiro Hayashi îi acordă gradul de maestru elevei sale Hawayo Takato (n.1900, 24 decembrie). Totodată, o desemnează ca succesoare a sa.
- 1941, 10 mai – În prezenta discipolilor săi şi a sotiei, Chujiro Hayashi se sinucide oprindu-şi inima prin puterea gândului. În acest fel evită participarea la al doilea război mondial.
- 1980, 11 decembrie – Moare Hawayo Takato. Initiase 22 de maestri reiki. Unul dintre marele sale merite a fost introducerea practicii reiki în Occident. Succesoare îi este Phyllis Furumoto, nepoata sa.
Maestru Reiki: Cristian Cochină
SURSE:
http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/reiki/reiki-usui/
http://www.aum-terapii.ro/pagini/reikimanual.pdf