În vizită la Mănăstirea Nămăiești

 In Despre calatorii

Pe 11 martie 2023 vom ajunge și la Mănăstirea Nămăiești – în cadrul proiectului Călătorii cu Suflet.

Mănăstirea Nămăiești este cu adevărat o cămară a Maicii Domnului. Intrarea în sfântul lăcaș se face prin ușa pridvorului dinspre miazăzi, nu dinspre apus ca în alte biserici, din cauza peretelui de stâncă.

Potrivit maicii starețe Ana Lucia Nedelea, unii cercetători spun că biserica ar fi fost la origine un templu păgânesc, închinat celui dintâi zeu al dacilor, Zamolxes. Alții susțin ipoteza că ar fi fost o catacombă creștină din perioada stăpânirii romane, având în vedere că aici au existat garnizoane romane, care au păzit drumul de legătură între pasul Bran și Dacia Superioară.

Despre icoana Maicii Domnului se spune că ar fi una din cele douăsprezece icoane pictate de Sfântul Apostol Luca. Sfântul ar fi dat fiecărui Apostol câte o icoană, iar cel care a adus icoana Maicii Domnului la noi este Sfântul Apostol Andrei. Acesta din urmă s-a îndreptat spre Dacia superioară și a făcut popas la poalele unui munte, pe locul în care se află astăzi Mănăstirea Nămăieşti. Negăsind pe nimeni, Apostolul s-ar fi adresat celor cu care călătorea: „Nemo est” („Nu este nimeni”, de unde numele de „Nămăieşti”), iar mai apoi ar fi ascuns icoana în grotă.

Legendele referitoare la sfânta mănăstire povestesc că unui cioban, care a adormit în acest loc, i s-a arătat în vis Maica Domnului și aceasta i-a spus că dacă va săpa în stâncă va găsi sfânta sa icoană. După ce a găsit-o, ciobanul a construit aici o biserică.

Mai multe puteți afla de aici: https://boraurora.com/2013/11/16/manastirea-nemo-est-namaiesti/

Recent Posts